perjantai 10. toukokuuta 2013

Mustasaarenkeitaalta Soldatin torpalle

 

Retki alkaa Isojoelta Mustasaarenkeitaan luontopolulta.  1,3km mittainen luontopolku on suunniteltu liikuntaesteisille sopivaksi. Myös lintutornin alemmalle tasanteelle pääsee pyörätuolilla.

Luontopolku kulkee linnunlaulun täyttämän metsän halki aavalle suolle. Eksoottiset maisemat ja lyhyt polku ovat mainio retkipaikka myös lapsiperheille. Luontopolkun alkupään lähellä on Konkarin loman luontomatkailukeskus sekä laavu, jossa voi paistaa makkaraa.  

Karttalinkki KLIK.Keidas sijaitsee n.7km Poriin johtavalta tieltä 661. Luontopolun aloituspiste on aivan Konkarin loman ohi johtavan tien päässä. 

Matka jatkuu Isojoen Kärjenkoskea kohti. Jos keitaalla kävellessä tuli kuuma, voi pysähtyä uimaan Vesijärven nuorisoseurantalon vieressä olevaan uimapaikkaan. Karttalinkki KLIK


Vesijärveltä matka jatkuu Kärjenkosken kauniiden pelto- ja jokimaisemien läpi Somerokalliolle. 

Karttalinkki KLIK. Kartassa näkyvä Pöllistön metsätie on oikeasti Vesijärventie. Linkki ohjaa mäen päälle. Auton voi parkkeerata oikealla puolella olevaan pieneen levennykseen. Helppokulkuinen polku lähtee tulosuunnasta katsoen vasemmalle ylämäkeen ja sitä n. 200m taivallettua päätyy jääkauden muodostamalle kivipellolle. Muodostelman reunalla on kolo, jonka alkuperää voi arvuutella: ovatko ihmiset latoneet sen vai onko se luonnon muovaama?

Uusipellon ulkoilualue sijaitsee Kristiinankaupungin Uttermossan kylässä aivan Isojoen rajalla.  Taianomaisessa kuusikossa, metsäpuron varrella ja yli pujottelee n. 500 m mittainen esteetön ulkoilureitti.  Paikalta lähtee myös pidenpi patikkareitti, jota pitkin on 1,6km Ristikalliolle ja 4,5km Soldatin torpalle. 

Karttalinkki KLIK


Ristikallio on Soldatin torpalle menevän tien varrella. Kalliolla järjestetään joskus tapahtumia ja sieltä voi tiirailla maisemia. Karttalinkki KLIK.
Retken päätepiste on Suomen virallisen kylähullun, Raimo Nummelan omistama Soldatin torppa ympäristöineen. Itse torpassa toiminta on pääasiassa tilausperiaatteella ryhmille, mutta torpan viehättävästä pihasta alkaa luontopolku, jota pitkin pääsee Uusipellon ulkoilualueelle sekä polku Tönijärven ympäri. Kauniin koivikon reunustamaan järveen voi myös pulahtaa uimaan. 

Karttalinkki KLIK.  Kaikki kohteet samalla kartalla KLIK.

Linkkejä:
Terveisiä Mustasaarenkeitaan laavulta,

Seppo Seikkailija


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti