tiistai 30. huhtikuuta 2013

Kierros Nummijärvellä

Kauhajoen Nummijärvenkylässä riittää nähtävää! Seuraavaksi kierros kartan KLIK kohteissa.  


Ensimmäinen kohde on Ylimysjärven lintutorni. Kuvaushetkellä keväinen sulamisvesi oli korkeimmillaan. Yleensä järvi on kuiva ja ruohikkoinen lintujen suosima pesimäpaikka. 

Kartta KLIK ja reittiohje: Linkki ohjaa Ylimysjärventielle kohtaan, jossa hakkuuaukean reunalla töröttää kuvassa näkyvä tölkki kepin nokasta. Kepin kohdalta lähtee n. 200 metriä pitkä polku rantaan lintutornille. Jos opastinkeppi on kadonnut, löytää tornille hyvin kulkemalla hakkuuaukean poikki rantaan. Lintutorni sijaitsee suunnilleen hakkuuaukean keskellä. 


Ylimysjärveltä suunnataan Alpon savannille. Kansantaiteilija Alpo Koivumäki on valmistanut ilmeikkäitä eläimiä romusta. Teoksia on ollut Kiasman lisäksi esillä kymmenessä eri maassa. 

Savannilla voi käydä vapaasti käyskentelemässä ja sympaattinen taiteilija tulee mielellään esittelemään paikkaa aina kotona ollessaan. Hänelle voi myös soittaa etukäteen numeroon: 040-7366301. 

Valloittava savanni löytyy osoitteesta Sarantie 672, Kauhajoki. 

Savannilta matka jatkuu Kammi-kylän kautta muihin kohteisiin. 


Voitto Luoman entisöimä Särkikosken mylly ja saha on luonnonkauniilla paikalla. Sen sisällä saa käydä tutustumassa menneen ajan tunnelmiin. 

Karttalinkki KLIK

Myllyltä matka jatkuu Lapinkaivolle ja -harjulle. Lapinkaivo on suuri ja syvä lähde. Kulkemalla kaivon ohi päätyy Lapinharjulle, jonne on jäänyt suuria kivenlohkareita jääkauden jäljiltä. Helppokulkuisessa mäntykankaassa olevat kivet ovat hauska retkipaikka vaikkapa lapsiperheille.

Harjun lähellä, kaivolta oikealle lähtevän pikkutien varressa on 1800-luvulla nälkään kuolleen Gustaf Juurakon hautakivi. 

Karttalinkki KLIK


Lapinharjulta suunnistetaan museotielle, jonka varressa on jääkauden muodostama Kuivakaivo, joka on iso, suopohjainen kuoppa. 

Mäntykankaalla kiemurtelevaa museotietä pitkin pääsee Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistoon. 

Karttalinkki KLIK


Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuiston luontopolku kulkee helppokulkuisessa maastossa mäntykankaalla ja nevalla. Polkua pitkin pääsee melko hyvin lastenvaunuilla ja pyörätuolilla Kauhalammin rantaan saakka. Kauhalammin ympäri kiertää 2 km reitti pitkospuita pitkin. Huhtikuussa 2013 pitkospuita oltiin juuri uusimassa, joten reitti oli osittain poikki. 

Hyvin merkityn polun varrella on lintutorni, nuotiopaikka, puuvarasto ja puucee. 

Karttalinkki KLIK 

Kaikki Nummijärven kohteet samalla kartalla KLIK

Nummijärvellä saa kulumaan päivän jos toisenkin. Kylästä löytyy maatilamajoitusta ja Nummijärvi camping -leirintäalue, jossa on hyvä uimapaikka hiekkapohjaisen ja matalan Nummijärven rannalla. Leirintäalueen vierestä lähtee mäntykankaassa polveilevat hyväpohjaiset ulkoilureitit. Hiljaisia kyläteitä pitkin on mukava pyöräillä kohteisiin. 

Linkkejä:  

Nummijärvi.fi

Nummijärvi camping

Nummikosken koulu -majoitusta ja juhlatila

Suupohjan lintutieteellinen yhdistys

Suupohjan reitit

ymparisto.fi

Maatilamatkailua lintutornin läheisyydessä

Juttua Alpon savannistaNummiskaterveisin,

Seppo Seikkailija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti